FAYDALI BİLGİLER

Kırılma & Hamurlaştırma ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

  • Vitamin E (doğal bir antioksidan) : Bir çorba kaşığı zeytinyağında - 1.6mg veya 2.3 IU vardır. Bir çorba kaşığı zeytinyağı , E Vitamini için tavsiye edilen günlük miktarın %8 ‘ini sağlar.
  • Vitamin K : En zengin K vitamini kaynakları yeşil yapraklı sebzelerdir. Örneğin bir tabak ıspanak önerilen günlük miktarın 4-5 katını içerir. Zeytinyağ gibi bitkisel yağlar ikinci en önemli kaynaktır.
  • Yağ Asitleri : Temel Yağ asitleri Oleik ve linoleik asitlerdir.

Kırılma & Hamurlaştırma Delice Zeytinyağının Faydaları

  • İnsanların tüketim tercihleri arasında önemli bir noktada bulunan delice zeytinyağı ise vücuda çeşitli faydalarından dolayı sıklıkla tercih edilir ve tüketilir.
  • Özellikle cilt sağlığı, saç sağlığ, sindirim sistemi faydaları, diyabet, kan basıncı, meme kanseri ve kolestrol gibi sağlık problemleri açısından son derece faydalıdır.
  • Aynı zamanda ‘Delice’ Zeytinyağının düzenli tüketiminde kişinin yaralanabileceği faydalardan biri de; içerdiği yüsek E vitamini sayesinde kanseri ve atar damar hastalıklarını önler.
  • Delice zeytinyağı hücre yenilenmesini hızlandırarak ilgili kimsenin daha genç ve sağlıklı gözükmesini sağlamaktadır.
  • Delice zeytinyağı özellikle prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu fayda sağlamaktadır.
  • Delice zeytinyağı güçsüz saç köklerinin güçlenmesini sağlamaktadır.

Kırılma & Hamurlaştırma SOĞUK SIKIM NE DEMEK

Soğuk sıkım; zeytinyağının üretimi sırasında, zeytin hamurunun sıcaklığının maksimum 27C olduğu üretim prosesleri için kullanılır. Zeytin içerisindeki Polifenoller sıcaklık arttıkça antioksidan özelliklerini kaybetmeye başlar. Bu nedenle hamur sıcaklığı 27C üzerine çıktıkça zeytinyağı faydalı bileşenlerini kaybetmeye başlayacaktır. Aynı zamanda sahip olduğu aromalar da hızla uçarak kaybolmaya başlar. Sıkılan zeytinyağı paslanmaz krom (azotlu) tanklarda muhafaza edilmelidir.

Bu sıcaklıktaki sıkma işlemine ‘’soğuk sıkım’’ ya da ‘’cold pressed’’ adı veriliyor. Soğuk sıkım ve erken hasat zeytinyağları , en kaliteli ve sağlığa en faydalı olanlarıdır.Sıkılan zeytinyağı paslanmaz krom (azotlu) tanklarda muhafaza edilmelidir.

Kırılma & Hamurlaştırma ERKEN HASAT NE DEMEK

Erken hasat sızma zeytinyağı, 27 Eylül ile 20 Ekim arasında toplanan, henüz yeşil haldeki asit ve oksidasyon oranı düşük zeytinlerden üretilir. Olgun hasat zeytinine göre daha az verim fakat daha kaliteli yağ elde edilir.

Kırılma & Hamurlaştırma SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. Zeytinyağı güneş ışınlarından uzak tutulmalıdır.
  2. Zeytinyağı bulunduğu yerin kokusunu aldığından kötü kokulu alanlardan uzak tutulmalıdır.
  3. Zeytinyağının cam kaplarda, paslanmaz çelik teneke kaplarda ya da toprak kaplarda saklanması gerekmektedir.
  • Natürel bir zeytinyağı 5 C - 6 C sıcaklıkta katılaşır.
  • Buzdolabında saklanan zeytinyağlarında donma gerçekleşir.
  • Yapısı katılaşır, rengi dumanlı bir hal alır. Bu normal bir durumdur. Bu durumda, zeytinyağınızın yapısı bozulmuştur dememiz yanlış olur.
  • Oda sıcaklığında bırakıldığında, tekrar eski akışkan halini alacaktır ve rengi berraklaşacaktır.
  • ANCAK, buzdolabında şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan su damlacıkları, yağın üzerine damlayabilir ve yağın acılaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle, buzdolabında saklanması önerilemez.

Zeytinyağı hava ile temas ettiğinde oksitlenmeye başlar. Oksitlenen zeytinyağının tat, koku, renk ve aromasında olumsuz yönde farklılar meydana gelip, yapısında bozulma gerçekleşir.

Zeytinyağının şişelerdeki raf ömrü 2.5 yıldır. 2.5 yıldan sonra zeytinyağının sahip olduğu karakteristik özelliklerinde kayıplar başlar.

Zeytinyağının rengi koyu olmalıdır.

Direk olarak güneş ışınına maruz kalan zeytinyağının tadında acılaşma gerçekleşir.

Zeytinyağı alışverişimiz sırasında, marketlerde güneş ışığına direkt maruz bırakılıp bırakılmadığına dikkat etmeliyiz.